Stacks Image 14076
Stacks Image 6424

Actualiteit


EXTRA DONATEURSEXCURSIE 19 november


Vanwege de grote belangstelling is er een tweede donateursexcursie naar Collectie De Groen gepland op zondag 19 november.
Omdat de tentoonstelling Ravage in het Museum Arnhem dan inmiddels is afgelopen, combineren we Collectie De Groen dit keer met de tentoonstelling Expedition Nature in CODA Museum te Apeldoorn.


31 juli 2017: Aanmelding voor excursie naar Hamburg niet meer mogelijk.
Het is niet meer mogelijk om aan te melden voor deelname aan de donateursexcursie naar Arnhem en voor de meerdaagse excursie naar Hamburg. Er zijn namelijk geen plaatsen meer beschikbaar in de bus.

Wel kunt u zich nog per mail aanmelden voor plaatsing op de reservelijst.

Verslag Donateursexcursie 15 oktober 2017

Zondag 15 oktober ging de jaarlijkse donateursreis naar Arnhem. Vanwege het enorme aantal aanmeldingen wordt er in november een 2e donateursreis gereden. Om 9 uur vertrok de Dalstrabus richting Haren om vervolgens zonder haperen op tijd in Arnhem aan te komen. Geen koffiestop betekende wel dat onze gastvrouwen in de bus balancerend de koffie moesten uitdelen, maar dat deden ze voortreffelijk.

Ruim op tijd kwamen we bij Museum Arnhem aan. Tijd genoeg om de tentoonstelling Lievelingen van Charlotte Bik, directeur ArtEZ, uit de vaste collectie te bekijken. Een eigenzinnige en verrassende keuze van objecten en tweedimensionaal werk. Glasobjecten en aquarellen van Maria Roosen, foto’s en video van Levi van Veluw, prachtige schilderijen van Jan Mankes, Charley Toorop, Philip Akkerman en Klaas Gubbels, tekeningen van Rosamin Hendriks, een video en sculptuur van Hans Op de Beeck en nog heel veel meer. Opvallend was het aantal werken uit depot waarvan de maker onbekend was, maar die in deze opstelling goed tot hun recht kwamen. Kortom een extra cadeautje.

Om 12.00 uur werd de groep gesplitst voor de rondleiding door de expositie van Ravage. Voor de meesten van ons een eerste duizelingwekkende kennismaking met het werk van Arnold van Geuns en Clemens Rameckers die onder de naam Ravage vooral in het buitenland zeer bekend zijn. Hilarisch was de korte documentaire die pas in 2018 officieel uitkomt en die een goed beeld geeft van de extravagantie en 18e-eeuwse elegantie op hun chateau in Normandië.

Hoewel onze rondleidster vertelde dat de heren zich vooral als “Bauhausjongens” zagen deelden de meesten toch niet deze mening, want de barok sprong van de tekeningen, schilderijen, servies en glaswerk af. Weliswaar zeer beheerste barok, maar toch lekker overdadig.

Begonnen in 1967 als studenten aan de modeacademie in Arnhem onder de bezielende leiding van Elly Lamaker, zijn ze de eerste jaren vooral actief geweest in de mode. Aanleiding voor deze expositie is dan ook de schenking van Ravage van hun persoonlijke mode-archief aan Modekern. We kregen een goed inzicht in hun multidisciplinaire aanpak en hun veelzijdigheid waarbij duidelijk werd hoe autonoom en toegepast werk elkaar kunnen versterken. Maar bovenal de lol en zin van het maken.

Daarna hadden we tijd genoeg om in de zon of schaduw te genieten van het Museumterras of de andere exposities over Pierre Janssen of Art and Science te bekijken of nog even teruggelopen naar Ravage, waar het ineens een stuk rustiger was.

Te voet zijn we daarna een zonnig en winkelend Arnhem ingelopen op weg naar de Collectie De Groen. In een imposant oud bankgebouw hebben Marjolein de Groen en Peter Jordaan, beide kunstenaar, een deel van hun privé collectie ondergebracht. Kunst verzamelen, kopen en ruilen deden ze al jaren, maar na een flinke erfenis hebben ze besloten het geld te gebruiken om hedendaagse kunstenaars te ondersteunen door werken van hen aan te kopen. Op 4 juni van dit jaar gingen na een geweldige verbouwing de deuren open voor hun ruim 1200 m² en 4 verdiepingen tellende ruimte. Het zijn volstrekt persoonlijke criteria die de collectie toonzetten, maar er valt ook voor “buitenstaanders” genoeg te genieten. Sommige werken zijn meteen esthetisch aangenaam, andere wringen wat of zetten je op een verkeerd been. Prachtige werken van o.a. Jürgen van Duckershof, Janusz Grunspek, Hester Oerlemans, Oscar Lourens, Maurice van Tellingen, Roos Haaften, Ivonne Zijp en van Marjolein en Peter zelf. Een interessante verzameling, die benieuwd maakt naar het vervolg.

De intensieve rondleiding werd ter plaatse in het restaurant afgesloten met een heerlijke gedekte tafel, waar biologische gerechten werden geserveerd. Ook het restaurant houden ze graag in eigen beheer. Nou, met deze enthousiaste en aardige obers is dit ook al een voltreffer.