Stacks Image 6894
Stacks Image 6565
A17213
Donateursexcursie

Arnhem: Ravage - Collectie De Groen
zondag 19 november 2017


vertrek

10:00 uur Groningen Hoofdstation
10:15 uur Postillion Hotel Haren

thuiskomst
21:00 uur

€ 80,00 (inclusief vervoer touringcar, koffie in de bus, rondleidingen en diner, exclusief entrees)

Maximum aantal deelnemers 30
opgave
inschrijven op deze website of aanmelden@kunstinzichtgroningen.nl of tel. 050 318 8651
Stacks Image 32505
Collectie De Groen in Arnhem (foto: Marc Pluim)
Stacks Image 32521
Collectie De Groen in Arnhem (foto: Marc Pluim)
Stacks Image 32523
Berndnaut Smilde (1978), Nimbus De.Groen, 2017 (foto: Cassander Eeftinck Schattenkerk)
Vanwege de grote belangstelling voor de donateursexcursie op 15 oktober is er een tweede datum geprikt: op 19 november gaan we opnieuw – uitsluitend met donateurs - naar Collectie De Groen. De tentoonstelling van Ravage in Museum Arnhem is dan echter al afgelopen. Daarom combineren we Collectie De Groen op 19 november met een bezoek aan CODA Apeldoorn, waar de tentoonstelling Expedition Nature is te zien.

Expedition Nature in CODA
Paradijselijke landschappen en sprookjesachtige natuur of juist melancholisch, absurd, angstaanjagend en vervreemdend. Expedition Nature toont werk van ruim twintig kunstenaars die op uiteenlopende wijze landschappelijke thema's belichten. Op verzoek van CODA maakte beeldend kunstenaar Karin Bos een gevarieerde, rijke selectie van kunstenaars die werkzaam zijn in uiteenlopende disciplines. Sommigen benaderen het landschap documentair terwijl anderen manipulatief reageren of kiezen voor een meer wetenschappelijke benadering.
De kunstenaars in Expedition Nature vinden hun inspiratie buiten de muren van hun atelier. Reizen in binnen en buitenland (soms zelfs buitenaards) geven voeding aan ideeën, beelden en verhalen. Als romanticus, ontdekkingsreiziger, onderzoeker, verteller of uitvinder belichten de kunstenaars in Expedition Nature de natuurlijke omgeving waarin ze verkeren. Soms legt het werk zelf een lange reis af op de weg naar vervolmaking.

Collectie De Groen
In het centrum van Arnhem, pal naast Hema en H&M, openden Marjolein de Groen (55) en haar partner Peter Jordaan (62) op 4 juni een vier etages, ruim 1.200 vierkante meter tellend expositiecomplex. De Groen en Jordaan zijn beiden beeldend kunstenaar. Kunst kopen, dat leek ze de meest directe manier om kunstenaars te steunen. Na vijf jaar verzamelen telt de Collectie De Groen nu zo'n tweehonderd werken.
Ze vonden het tijd voor een volgende stap: met het tentoonstellingsgebouw hopen ze hun collega's naar een hoger niveau te kunnen brengen. De collectie is gehuisvest in een honderd jaar oud, in artnouveaustijl opgetrokken bankgebouw, dat plaatselijk bekend staat als de "dansschool"; tot de eeuwwisseling waren in het rijksmonument de dansacademie en het conservatorium gevestigd. Op de begane grond en in het souterrain komen wisselende, gratis toegankelijke exposities van gastkunstenaars. Op de bovenste etages presenteert De Groen de eigen collectie met hedendaagse kunst van vooral Nederlandse kunstenaars. Die zal alleen op afspraak en in kleine groepjes te bezichtigen zijn. Marjolein de Groen en Peter Jordaan leiden ons zelf rond. Aansluitend dineren we in het museumcafé.

Eén van de deelnemers aan de excursie op 15 oktober schreef het volgende over Collectie De Groen: Het zijn volstrekt persoonlijke criteria die de collectie toonzetten, maar er valt ook voor “buitenstaanders” genoeg te genieten. Sommige werken zijn meteen esthetisch aangenaam, andere wringen wat of zetten je op een verkeerd been. Prachtige werken van o.a. Jürgen van Duckershof, Janusz Grunspek, Hester Oerlemans, Oscar Lourens, Maurice van Tellingen, Roos Haaften, Ivonne Zijp en van Marjolein en Peter zelf. Een interessante verzameling, die benieuwd maakt naar het vervolg.


Nota Bene: Vergeet niet uw Museumkaart mee te nemen, waarmee u vrij toegang heeft tot de tentoonstelling. Wie geen Museumkaart heeft, moet de entree zelf afrekenen. Alle andere kosten zijn in de prijs inbegrepen.