Stacks Image 6886
Stacks Image 21496
A17214
Hamburg - Bremen
zaterdag 25 en zondag 26 november 2017

vertrek
7:00 uur Groningen Hoofdstation
7:15 uur Postillion Hotel Haren

thuiskomst

circa 21.00 uur

€ 240,00 (donateurs € 225,00) (inclusief vervoer touringcar, 1 hotelovernachting met ontbijt, 1 diner, deskundige begeleiding, 2 rondleidingen, entrees)

Toeslag éénpersoonskamer € 25,00Excursie Hamburg - Bremen

Hier kunt u de Reader Hamburg-Bremen 25 - 26 november downloaden.

Klik de gewenste link hieronder aan.
Excursie Hamburg - Bremen

Hier kunt u de Reader Hamburg-Bremen 25 - 26 november downloaden.

Klik de gewenste link hieronder aan.

Stacks Image 32531
Jacques Herzog & Pierre de Meuron, Elbphilharmonie, 2017
Stacks Image 32555
Rembrandt Harmensz. van Rijn (Werkstatt) (1606-1669), Willem Burchgraeff (detail), 1633, Staatliche Kunstsammlungen Dresden, Gemäldegalerie Alte Meister, © bpk, Staatliche Kunstsammlungen Dresden (foto: Hans-Peter Klut)
Stacks Image 32539
Alice Neel - Painter of Modern Life
Stacks Image 32557
Franz Marc (1880-1916), Liegender Hund im Schnee, 1910/1911, olieverf op doek, 62,5 × 105 cm, Städelschen Museums-Verein e.V., © Städel Museum - ARTOTHEK
Stacks Image 32561
Affiche van de tentoonstelling Max Beckmann - Welttheater in de Kunsthalle Bremen
Stacks Image 32563
Paula Modersohn-Becker (1876-1907), Otto Modersohn slapend, 1907, olieverf op doek, Paula Modersohn-Becker Stiftung Bremen
Stacks Image 32559
Gavin Turk (1967), De dood van Marat, 1998, wassen beeld in glazen vitrine, 200 x 170.2 x 250 cm
Elbphilharmonie
‘De Elbphilharmonie in Hamburg is een staaltje architectuur van wereldklasse’, schreef Bernard Hulsman in de NRC, toen het theater op 11 januari 2017 in gebruik werd genomen. In 2010 kon Kunst in Zicht al een kijkje nemen. Omdat de kosten van de concertzaal 866 miljoen ging belopen - bijna 700 miljoen meer dan begroot - liep de bouw echter zes jaar uit. Maar Hamburg heeft dan nu het gezichtsbepalende gebouw, dat al de bijnaam ‘Elphi’ heeft gekregen. De stad heeft met de Elbphilharmonie een internationale culturele uitstraling gekregen en hoort nu thuis in de categorie Eiffeltoren, Opera van Sydney en Guggenheim in Bilbao.

Die Geburt des Kunstmarktes (Bucerius Kunstforum Hamburg)
Bucerius Kunst Forum presenteert de tentoonstellling Die Geburt des Kunstmarktes. Rembrandt, Ruisdael, van Goyen und die Künstler des Goldenen Zeitalters. Zij gaat over hoe sociale veranderingen in de Nederlanden in de 17de eeuw een nieuwe kunstmarkt en een heel eigen kunst voortgebracht hebben. De expositie maakt duidelijk hoe kunstenaars en kunsthandelaren zich op die nieuwe situatie instelden en waarom de prijzen de pan uitrezen. De kunstwerken zijn afkomstig uit belangrijke musea als Rijksmuseum Amsterdam, Museum Boijmans Van Beuningen, de National Portrait Gallery in Londen, Staatliche Kunstsammlungen Dresden en de Gemäldegalerie Alte Meister in Berlijn.

Alice Neel - Painter of Modern Life (Deichtorhallen Hamburg)
De Amerikaanse kunstenaar Alice Neel (1900-1984) is vooral een schilder van portretten of, zoals ze het zelf noemde, een ‘verzamelaar van zielen’. Ze schilderde de mensen in haar omgeving: van haar kinderen en minnaars tot MoMA curator Frank O’Hara, collega kunstenaars en flamboyante persoonlijkheden die zich in de kring van Andy Warhols Factory begaven. Met haar schilderstijl legde ze niet alleen het uiterlijk van de geportretteerde vast, maar ook diens stemming, onzekerheid of ijdelheid. Neel wordt inmiddels door kenners gezien als een van de meest belangrijke portretschilders van de twintigste eeuw en is een inspiratiebron voor hedendaagse kunstenaars als Marlene Dumas, Rinus Van de Velde en Elizabeth Peyton.

Dieren (Museum für Kunst und Gewerbe Hamburg)
Er wordt tegenwoordig veel over dieren gediscussieerd. Lijden zij veel? Moeten er ook dierenrechten komen? Mogen mensen over het lot van dieren beschikken en hun van hun vrijheid beroven of af te richten voor hun eigen plezier? In wetenschappelijke debatten wordt de relatie tussen mens en dier heel serieus genomen, terwijl men in het alledaagse leven enerzijds dieren gedachtenloos consumeert en anderzijds sentimenteel vermenselijkt. Tegen de achtergrond van deze tegenstellingen presenteert het MKG een tentoonstelling met als thema ‘Dieren’, met circa 150 werken, van de oudheid tot nu. Schilderkunst, beeldhouwkunst, grafiek, fotografie, videokunst, installaties en films. Te zien zijn onder meer werken van Albrecht Dürer, Johann Heinrich Füssli, Fernand Khnopff, Paul Klee, Franz Marc, Douglas Gordon, Jean Paul Gaultier, Pierre Huyghe en Ai Weiwei.

Max Beckmann - Welttheater (Kunsthalle Bremen)
Max Beckmann (1884–1950) was gefascineerd door de wereld van het theater, circus en varieté. In zijn oeuvre zijn talloze schilderijen, prenten, tekeningen en beelden te vinden die direct te maken hebben met dit onderwerp. Zij dragen zijn opvatting dat de wereld een groot schouwtoneel is over. De tentoonstelling in de Kunsthalle Bremen gaat over dit aspect van Beckmanns werk. We zien hoe de kunstenaar zichzelf ook zag als ‘Theaterdirektor, Regisseur und Kulissenschieber’. Uitgangspunt is de rijke collectie van de Kunsthalle Bremen, die met schilderijen en het vrijwel complete grafische werk één van de grootste Beckmann-verzamelingen in Duitsland bezit. De tentoonstelling wordt aangevuld met bruiklenen uit grote Duitse en internationale musea, en is in 2018 te zien in Museum Barberini te Potsdam.

Schlaf - Eine produktive Zeitverschwendung (Paula Modersohn-Becker Museum)
We slapen ongeveer een derde van ons leven. Dat is geen verloren tijd, want slapen is verkwikkend. Het lichaam kan zich herstellen, en het is zelfs zo dat je van slaapgebrek ziek wordt. Dus slapen draagt fundamenteel bij aan ons welbevinden.
In de kunstgeschiedenis komen we het onderwerp ‘slapen’ vaak tegen: in genrestukken, mythologische voorstellingen, maar ook bij de thema’s ‘droom’, ‘hypnose’ en ‘dood’. Toch zijn er maar weinig tentoonstellingen aan gewijd. De Museen Böttcherstraße laten nu kunstwerken zien die over slaap gaan, van de 19de eeuw tot nu. Paula Modersohn-Becker schilderde zelf in 1906 een portret van haar slapende echtgenoot Otto Modersohn. Het was het begin van een hele reeks portretten van moeder en kind, en slapende kinderen. We zien het thema ook terug bij kunstenaars als August Macke, Käthe Kollwitz of Lucian Freud.

Proof of Life (Museum Weserburg Bremen)
De bouw van de Toren van Babel als een massaslachting. De kunstenaar als een dode opstandeling. Een glas-in-lood-raam gemaakt van de vlindervleugels. Proof of Life in Museum Weserburg laat 100 schilderijen, beelden en fotowerken zien waarin existentiële kwesties op een tastbare en grondige manier worden onderzocht. De werken staan in de traditie van invloedrijke schilderijen als De dood van Marat van Jacques-Louis David en Toteninsel van Arnold Böcklin. De kunstwerken - onder meer van Louise Bourgeois, Jake & Dinos Chapman, Anton Corbijn, Tracey Emin, Damien Hirst and Daniel Richter - zijn afkomstig uit particuliere collecties en waren nog niet eerder in het openbaar te zien. Zij citeren, verleiden, irriteren en prikkelen. De beschouwer raakt onvermijdelijk in de ban van hun schoonheid.