Stacks Image 32525
A18114
Straatsburg - Stuttgart
Zondag 8 april tot en met zaterdag 14 april 2018
vertrek Groningen Hoofdstation 7:00 uur; Postillion Hotel Haren 7:15 uur
thuiskomst circa 21:00 uur

€ 995,00 (donateurs € 975,00)
Toeslag eenpersoonskamer € 150,00
Inclusief: vervoer touringcar, 6 hotelovernachtigingen met ontbijt, 6 diners, deskundige begeleiding, reader, entrees, rondleidingen)

Deelnemers in het bezit van de drielanden Museumspass (gebruikt btijdens de excursie naar Basel in 2017) dienen dit bij aanmelden aan te geven. Zij krijgen dan een korting.

Voor meerdaagse reizen wordt door de Stichting Kunst in Zicht geen geld gerestitueerd. U kunt hiervoor een annuleringsverzekering afsluiten onder andere via onze reisorganisatie. Wordt een meerdaagse reis door ons geannuleerd, dan krijgt u hiervan tijdig bericht. Het door u gestorte geld ontvangt u dan uiteraard volledig terug.
Opgave
inschrijven mogelijk tot uiterlijk 1 maart 2018 op deze website of aanmelden@kunstinzichtgroningen.nl of tel. 050 318 8651

Reservelijst
Aanmeldingen worden, gezien het aantal aanmeldingen tot nu toe, vanaf heden op de reservelijst voor deelname geplaatst
Stacks Image 32544
Josef Maria Olbrich (1867-1908), Grosses Glückert Haus, 1900-1901 Mathildenhöhe, Darmstadt
Stacks Image 32564
J.J.P. Oud (1890-1963), Rijtjeshuizen, 1927, Weissenhofsiedlung, Stuttgart
Stacks Image 32552
UNstudio, Mercedes Benz Museum, 2011-2006, Stuttgart
Stacks Image 32566
Grande Île, Straatsburg
Stacks Image 32570
De danszaal in Aubette, Straatsburg
Stacks Image 32574
William Copley (1919-1996), Imaginary Flag for USA, 1972, stof, 127 x 182 cm, William N. Coplan Estate
De reis van Kunst in Zicht voert dit voorjaar naar Straatsburg en Stuttgart, waar we enkele hoogtepunten uit het Europese culturele erfgoed zullen bezichtigen en ook weer particuliere kunstcollecties gaan bezoeken.

Mathildenhöhe Darmstadt
Groothertog Ernst Ludwig van Hessen wilde zijn land tot bloei brengen door middel van de kunsten ("Mein Hessenland blühe und in ihm die Kunst"). Hij nodigde architecten, beeldhouwers, schilders en andere vaklieden uit in Darmstadt projecten te realiseren. Vanaf 1899 werkten bekende persoonlijkheden als Peter Behrens, Joseph Maria Olbrich en Hans Christiansen hier samen aan één van de mooiste Jugendstil-ensembles van Europa, at inmiddels ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Stuttgart
Stuttgart is voor kunst- en architectuurliefhebbers een geliefde bestemming. Vooral op het gebied van architectuur heeft de stad veel te bieden. Het heeft een interessant stadscentrum met oude paleizen, een art deco markthal, veel groen en indrukwekkende kunstmusea. Wereldberoemd is de Weissenhofsiedlung, het summum van het Nieuwe Bouwen uit 1927. Onder leiding van niemand minder dan Ludwig Mies van der Rohe werd hier een moderne woonwijk gerealiseerd door architecten als J.J.P. Oud, Mart Stam, Peter Behrens, Walter Gropius en Le Corbusier. Ook recentelijk zijn in Stuttgart schitterende gebouwen gerealiseerd, van architecten als UNStudio en Delugan Meissl Associated Architects. In de naaste omgeving van Stuttgart zijn ook veel privé-collecties te vinden. Een aantal daarvan staan op ons programma.

Werelderfgoed Straatsburg
Het Grande Île, het historische centrum van Straatsburg rondom de kathedraal, staat sinds 1988 in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst. Het Grande Île wordt omringd door twee armen van de rivier de Ill. Het heeft veel indrukwekkende monumenten binnen een vrij klein gebied. De gotische kathedraal, de vier oude kerken en het Paleis Rohan – voormalige residentie van de prins-bisschoppen – zijn allesbehalve op zichzelf staande monumenten. Ze vormen samen een wijk die kenmerkend is voor een middeleeuwse stad en die de evolutie van Straatsburg illustreert van de vijftiende tot de achttiende eeuw. In 2017 kwam ook de Neustadt, de nieuwe stad, die ontworpen en gebouwd is toen de stad onder Duits bewind stond (van 1871-1918), op de Werelderfgoedlijst te staan. De Neustadt is voor wat betreft lay-out geïnspireerd op het stadsmodel van Haussman, terwijl de gebouwen een duidelijk Duits architecturaal idioom spreken. Deze dubbele invloed zorgde voor een stedelijke ruimte die zeer specifiek is voor Straatsburg, waar de perspectieven die zijn gecreëerd rondom de kathedraal zich openen tot één verenigd landschap rond de rivieren en grachten.

Aubette
De Aubette is een lang neoclassicistisch gebouw in Straatsburg, dat bekend werd door de modernistische interieurs ontworpen door Theo van Doesburg, Hans Arp en Sophie Taeuber-Arp. Na de Eerste Wereldoorlog kwam de hele rechtervleugel van de Aubette leeg te staan. Het architectenbureau van de gebroeders Horn vestigden zich in 1922 in het gebouw. Zij besloten het om te toveren tot een groots amusementspaleis. Door talloze regels en bureaucratie van de gemeente verliep het project echter zeer moeizaam. In 1926 staat de rechtervleugel nog steeds leeg. Als in dat jaar het echtpaar Hans en Sophie Arp zich in Straatsburg vestigen, vraagt André Horn hen de interieurs van de Aubette te ontwerpen. Vanwege de omvang van het project hebben de Arps vrijwel direct voorgesteld de Nederlandse kunstenaar Theo van Doesburg erbij te betrekken. Omdat Van Doesburg al de nodige ervaring in het ontwerpen van interieurs had en over internationale contacten beschikte, werd hem de leiding gegeven van het project.

Baden Baden
Baden-Baden is het bekendste kuuroord in Duitsland is. Bij de oude Romeinen was de warmwaterbron met temperaturen tot 68 graden Celsius op deze plaats al bekend. Later werd de badplaats populair bij Europeanen en toeristen van over de hele wereld. Het werd een favoriete bestemming voor bekende publieke figuren, staatslieden, kunstenaars en afstammelingen van de adellijke dynastieën. Denk aan Russische schrijvers als Ivan Toergenjev, Lev Tolstoj, Nikolaj Gogol en Fjodor Dostojevski, maar ook aan koningin Victoria, keizer Wilhelm I en Napoleon III. Clara Schumann en Johannes Brahms woonden van 1863 tot 1874 in de stad.
Frieder Burda (1936), telg uit de bekende Duitse uitgeversfamilie, kocht in 1968 voor 3500 DM een werk van Lucio Fontana. Dat was het begin van zijn collectie die tegenwoordig circa 1000 werken van moderne en hedendaagse kunstenaars telt. Burda wordt beschouwd als één van de tien belangrijkste Duitse verzamelaars. Aan de Amerikaanse Richard Meier gaf hij opdracht in Baden-Baden een gebouw voor zijn verzameling te ontwerpen. Meier ontwierp een licht en open museum dat met een glazen brug verbonden is met de Kunsthalle, een tentoonstellingsgebouw uit de 19de eeuw. De vaste collectie bevat werken van Georg Baselitz, Max Beckmann, Anselm Kiefer, Ernst Ludwig Kirchner, Willem de Kooning, Markus Lüpertz, Pablo Picasso, Sigmar Polke, Jackson Pollock en Gerhard Richter. De tijdelijke tentoonstelling America! America! How real is real? laat zien hoe kunstenaars vanaf de jaren ‘60 tot heden in hun werk commentaar leveren op de Amerikaanse werkelijkheid Te zien zijn circa 70 bruiklenen en werken uit de eigen collectie, van onder meer Andy Warhol, Jeff Koons, Jenny Holzer, Roy Lichtenstein, James Rosenquist, Eric Fischl, Alex Katz, Robert Longo, Jeff Wall en Cindy Sherman.