Stacks Image p8_n2

Excursie

A18213 Keulen - Bonn
Vrijdag 19 oktober tot en met zondag 21 oktober 2018

Vertrek
7:00 uur Groningen Hoofdstation
7:15 uur Postillion Hotel Haren
Thuiskomst
Circa 21:00 uur

€ 298,00 (donateurs € 285,00 ) Toeslag eenpersoonskamer € 45,00. Inclusief: vervoer touringcar, 2 hotelovernachtingen met ontbijt, 2 diners, deskundige begeleiding, reader, entrees en rondleidingen.
Opgave
De excursie is volgeboekt. Aanmelden voor de wachtlijst op deze website of aanmelden@kunstinzichtgroningen.nl of tel. 050 318 8651
Inschrijving mogelijk tot uiterlijk 1 oktober 2018
Stacks Image 33
Gabriele Münter (1877-1962), Portret van Marianne von Werefkin, 1909, München, Lenbachhaus
Andrea Büttner (1972), Schale, 2017, Keulen, Skulpturenpark
Stacks Image 37
Stacks Image 45
James Jacques Joseph Tissot (1836-1902), Mr. Frederic Leighton, karikatuur uit Vanity Fair, 29 juni 1872, kleurenlitho, particuliere verzameling © Look and Learn / Peter Jackson Collection / Bridgeman Images
Stacks Image 90
August Macke (1887-1914), Hutladen, 1914, olieverf op doek, 60,5 x 50,5 cm, Essen, Museum Folkwang
Stacks Image 94
Kitagawa Utamaro (1753–1806), Jonge vrouw voor de spiegel, circa 1796, © Giverny, Fondation Claude Monet

Stacks Image 92
Paul Signac (1863-1935), Femme se coiffant. Opus 227 (arabesques pour une salle de toilette), 1892, encaustiek op papier op doek, 59 x 70 cm, Parijs, Musée d’Orsay
De reis van Kunst in Zicht voert dit najaar naar een aantal aantrekkelijke tentoonstellingen in Keulen en Bonn.

Gabriele Münter. Malen ohne Umschweife
Museum Ludwig in Keulen wijdt een tentoonstelling aan de Duitse kunstenares Gabriele Münter (1877-1962). Hoewel ze niet zo bekend is geworden als haar mannelijke tijdgenoten en collega’s heeft zij een opmerkelijke bijdrage geleverd aan de moderne kunst. Haar werk werd doorgaans gezien in de context van het Duitse expressionisme en daarbij ging het dan vooral over haar relatie en samenwerking met Wassily Kandinsky (1866-1944) ten tijde van de kunstenaarsgroep Der Blaue Reiter (1911-1914). Deze tentoonstelling laat een breder beeld van haar zien en richt zich op nieuwe aspecten van haar veelzijdige oeuvre. Veel van wat Münter maakte, is onbekend gebleven, maar daar komt hiermee verandering in. Circa 130 werken worden getoond in deze overzichtstentoonstelling.

Köln Skulptur #9
Het Skulpturenpark in Keulen ontstond in 1997 op initiatief van kunstverzamelaars Michael en Eleonore Stoffel. Het terrein, voorheen een braakliggend stuk grond, werd beschikbaar gesteld door de stad Keulen. Het echtpaar Stoffel is inmiddels overleden en sinds 2008 wordt het park beheerd door een stichting. In het Skulpturenpark zijn beelden van Duitse en internationale kunstenaars te zien. De nadruk ligt op hedendaagse beeldhouwkunst en daarom wordt de collectie iedere twee jaar vervangen.

Deze 9de editie van Köln Skulptur is bijzonder, omdat het park nu 20 jaar bestaat. Alle werken van zijn nieuw en voor de tentoonstelling gemaakt. De kunstenaars van de 9e editie zijn onder meer Andrea Büttner, Claudia Comte, Eduardo Navarro, Teresa Solar en Pedro Wirz.

Malerfürsten
In de renaissance en de barok hadden schilders als Raffael, Titiaan, Rubens en Van Dyck een speciale status. In hun gedrag en zelfportretten presenteerden deze kunstenaars zich als ‘Malerfürsten’, als 'schildersprinsen'. Het fenomeen ‘Malerfürst’ vormt het uitgangspunt van deze tentoonstelling in de Kunst- und Ausstellungshalle der Bundesrepublik Deutschland. De negentiende eeuw staat centraal met kunstenaars als Frederic Lord Leighton, Hans Makart, Franz von Lenbach, Mihály Munkácsy, Jan Matejko, Friedrich August von Kaulbach en Franz von Stuck. De tentoonstelling laat zien hoe deze kunstenaars hun publieke imago zorgvuldig hebben voorbereid.

Der Flaneur, vom Impressionismus bis zur Gegenwart
Kunstmuseum Bonn wijdt een tentoonstelling aan het thema van de flaneur in de beeldende kunst. De figuur van de flaneur en de ontwikkeling van de grote steden zijn nauw met elkaar verbonden. De flaneur drentelt door de straten, observeert de stad op een vluchtige, afstandelijke manier en verzamelt zo indrukken. Het was niet alleen een negentiende-eeuws verschijnsel, maar is net zo goed van toepassing op de huidige tijd. Daarom is er in de tentoonstelling Der Flaneur, vom Impressionismus bis zur Gegenwart ook hedendaagse kunst te zien. Werken van Vincent van Gogh en Camille Pissarro, van August Macke, Ernst Ludwig Kirchner en George Grosz tonen Parijs en Berlijn. Vanaf begin twintigste eeuw leggen fotografen ook hun indrukken van de stad vast. Tegenwoordig verwerken kunstenaars hun beelden in schilderijen, films of geluidskunstwerken. De expositie laat werk zien van onder meer Brassaï, Koen vand den Broek, Lovis Corinth, Max Ernst, Lyonel Feininger, Rainer Fetting, Lee Friedlander, André Gill, Vincent van Gogh, George Grosz, Candida Höfer, André Kertész, Ernst Ludwig Kirchner, Max Liebermann, August Macke, Camille Pissarro, Sigmar Polke, Alexander Rodtschenko,Alfred Sisley, Léon Spilliaert, Alfred Stieglitz, Thomas Struth, Maurice Utrillo, Jeff Wall.

Im Japanfieber - von Monet bis Manga
Het Hans Arp Museum in Remagen laat de bijzondere invloed van de Japanse cultuur op de Westerse kunst zien, van de Impressionisten tot de hedendaagse kunst. Het historische deel van de tentoonstelling gaat in op de invloed van Japan op het impressionisme sinds de jaren 1870. Meesterwerken van Monet, Signac, Seurat, van Gogh en vele andere bekende kunstenaars zijn getuige van deze culturele uitwisseling. Interieurillustraties van de kunstenaarsstudio's van Vallotton tot Ensor bewijzen de 'Japan-koorts'.

Het tweede deel van de tentoonstelling laat hij zien hoe de culturele inspiratie van Japan onderdeel werd van de westerse cultuur. Te zien zijn Manga-strips die in de traditie van de Japanse houtsneden zijn gemaakt. Anime, Japanse tekenfilms met helden als Maja de Bij en Heidi. de Cosplay, waarin de populaire manga en anime karakters tot leven worden gebracht.
© Corydalis cava 2018 | Privacybeleid