Stacks Image 161

Lezing

A20106
In de ban van de Ararat - Schatten uit het oude Armenië
Spreker Kees Dinkla MA
Geannuleerd

Donderdag 16 april 2020 19:30 - 21:30 uur

€ 15,00
€ 12,50 voor vrienden (mits vooraf aangemeld en betaald)
Plaats
Mennozaal
Doopsgezinde Kerk, Oude Boteringestraat 33, 9712 GD Groningen

Opgave
inschrijven op deze website of
aanmelden@kunstinzichtgroningen.nl of tel. 050 318 8651
Stacks Image 183
Zilveren beker, 2100 voor Chr., Yerevan, Historisch Museum van Armenië
Stacks Image 187
Reliek van Ark van Noach, 1698, Kathedraal van Etsjmiadzin
Armenië is vooral bekend van de 5000 meter hoge berg Ararat. Inderdaad, de berg waarop de ark van Noach lang geleden zou zijn gestrand. Eén van de schatten in de tentoonstelling In de ban van de Ararat. Schatten uit het oude Armenië die vanaf 12 april is te zien in het Drents Museum is dan ook een stuk hout dat volgens overlevering van de ark afkomstig is. Volgens de traditie stammen de Armeniërs rechtstreeks af van Hayk, een achter-achterkleinzoon van Noach die met zijn beroemde ark vastliep op de flanken van de Ararat.

In deze lezing maakt u met historicus Kees Dinkla een reis door de rijke geschiedenis van Armenië. Van de steentijd waarin de homo erectus vanuit Afrika naar Eurazië trok en neerstreek in het huidige Armenië, via de eerste belangrijke leiders die zich rond 1500 voor Christus in monumentale grafheuvels lieten bijzetten en het koninkrijk Urartu, tot het grote rijk van koning Tiridates III (287-330 na Chr.) die het christendom tot staatsgodsdienst maakte.

Zijn verhaal zal geïllustreerd worden met afbeeldingen van gouden en zilveren sieraden, wapens, aardewerken potten en bronzen beeldjes van dieren en krijgers. Zij geven een beeld van de indrukwekkende archeologische rijkdom van Armenië, van de vroegste tijden tot de komst van het christendom. Een groot deel van deze kostbare voorwerpen in de tentoonstelling in Assen is voor het eerst in Nederland te zien
Kees Dinkla studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is gespecialiseerd in middeleeuwen en (geschiedenis-)educatie. Momenteel is hij onder meer museumdocent in het Drents Museum te Assen.
© Corydalis cava 2020 | Privacybeleid