Stacks Image p8_n2

Cursus

A19109 Dagcursus
Russische literatuur, muziek en schilderkunst in de 19de eeuw
Spreker Marie-Thérèse ter Haar
Donderdag 7, 21, 28 februari, 7 maart 2019 15:30 - 17:30 uur

€ 60,00 (€ 15,00 per keer)
€ 50,00 (€ 12,50 per keer) voor vrienden (mits vooraf aangemeld en betaald)
Plaats
Mennozaal, Doopsgezinde kerk, Oude Boteringestraat 33, Groningen

Opgave
inschrijven op deze website of
aanmelden@kunstinzichtgroningen.nl of tel. 050 318 8651
Stacks Image 33
lja Repin (1844-1930), De Wolgaslepers, 1870-1873, olieverf op doek, 131,5 x 281 cm, Sint-Petersburg, Russisch Museum
Stacks Image 37
Ilya Repin (1844–1930), Mikhail Ivanovich Glinka tijdens het componeren van de opera Roeslan en Ljoedmila, 1887, olieverf op doek, 98 x 117 cm, Moskou, Tretyakovgalerij
Les 1: Hoogtepunten van de Russische schilderkunst
Welk Russisch kind is niet opgevoed met de beroemde schilderijen van de Tretjakov-galerij, het museum voor Russische kunst in Moskou? Tijdens deze lezing maakt u een virtuele reis langs de belangrijkste topstukken. U krijgt een goed beeld van de roerige Russische geschiedenis en de mysterieuze Russische ziel. Aan bod komen onder meer Vasnetsov, Soerikov, Fedotov, Aivazovski, Veresjagin en Ivanov.

Les 2: Ilja Repin, de Russische Rembrandt
Wat Rembrandt is voor Nederland, is Repin voor Rusland. Ilja Repin wordt beschouwd als de belangrijkste exponent van het 19e-eeuwse Russische realisme, niet alleen vanwege zijn manier van schilderen maar ook door de onderwerpen die hij koos. Als geen ander was hij in staat om het sociale leven in zijn tijd op doek te vereeuwigen.

Les 3: Poesjkin & Glinka
Vraag een willekeurige Rus naar de grootste dichter van Rusland, dan zal deze direct roepen: Aleksandr Poesjkin. Jevgeni Onegin is zijn belangrijkste werk, op muziek gezet door Tsjaikovski in zijn gelijknamige opera. Velen zullen dat werk kennen, maar wat weinigen weten is dat er een directe relatie is tussen Aleksander Poesjkin en Nederland. Wat hebben de Nederlandse ambassadeur Van Heeckeren en koningin Anna Paulovna bijvoorbeeld met hem te maken? Michael Glinka stamt uit een gegoede familie en kon zich daarom helemaal wijden aan zijn passie, de muziek. Dat deed hij met volle overtuiging en op een geheel eigen, vernieuwende manier. Hij ging de geschiedenis in als 'de vader van de Russische muziek', omdat hij de eerste was die opera's componeerde op Russische thema's. Hij tekende onder meer voor Roeslan en Ljoedmila, gebaseerd op een gedicht van Aleksandr Poesjkin, en voor Een leven voor de tsaar.

Les 4: Tolstoj & Tsjaikovski
Opstanding, Anna Karenina en de dikste roman aller tijden Oorlog en Vrede. Leo Tolstoj heeft meer dan een Russische klassieker op zijn naam staan, maar niet alleen zijn oeuvre, ook de persoon Tolstoj is buitengewoon interessant. Als rijke graaf probeert hij iets te doen aan de grote problemen in zijn eigen land. Hij is zo populair bij het volk dat zijn volgelingen zich 'Tolstojanen' noemen, maar zijn denkbeelden worden hem door conservatieve aristocraten en tsaren niet in dank afgenomen. Door de jarenlange briefwisseling tussen Tsjaikovski en gravin Von Meck, weten we ook veel over het leven van Tsjaikovski. Dankzij de gravin kon hij zich aan de muziek wijden. Hij schreef onder meer opera's, pianowerken, balletmuziek en zes symfonieën, waaronder Jevgeni Onegin, Het zwanenmeer, De notenkraker en de beroemde Ouverture 1812, dat net als Oorlog en Vrede gaat over Napoleon.

Tijdens de lessen zullen ook regelmatig uitstapjes naar tijdgenoten worden gemaakt.
Marie-Thérèse ter Haar studeerde Russisch en Ruslandkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Al in de communistische tijd verbleef zij veelvuldig in Rusland en ze maakte er ook het einde van de Koude Oorlog mee. Tegenwoordig is ze nog zo’n vijf maanden per jaar in Rusland.
© Corydalis cava 2019 | Privacybeleid