Stacks Image p8_n2

Lezing

A18207 Leonardo da Vinci (1452-1519)
Spreker dr. Michiel Plomp
Donderdag 15 november 2018 19:30 - 21:30 uur

€ 12,50
€ 11,00 voor donateurs (mits vooraf aangemeld en betaald)
Plaats
Remonstrantse Kerk, Coehoornsingel 14, 9711 BS Groningen
Opgave
inschrijven op deze website of aanmelden@kunstinzichtgroningen.nl of tel. 050 318 8651
Stacks Image 33
Leonardo da Vinci (1452-1519) Studie van hoofd van een soldaat voor de Slag bij Anghiari, Collectie Szépmüvészeti Müzeum, Boedapest
Teylers Museum organiseert in het najaar van 2018 een grote tentoonstelling over Leonardo da Vinci, de meest veelzijdige en beroemdste kunstenaar uit de Renaissance. Kunst in Zicht heeft conservator Michiel Plomp uitgenodigd een toelichting te geven op deze tentoonstelling.

Leonardo (1452-1519) was in zijn tijd al beroemd om zijn ongekende gave om menselijke karakters en emoties op overtuigende wijze uit te beelden. Hij was een van de eerste kunstenaars die geboeid was door de relatie tussen innerlijk en uiterlijk. Dit blijkt behalve uit zijn beroemde schilderijen, zoals de Mona Lisa, nog meer uit de tientallen tekeningen die hij van het menselijk gezicht heeft gemaakt.

In Het Laatste Avondmaal komt al zijn kennis over de uitbeelding van emoties en karakters samen. Vanaf het moment van voltooiing was de muurschildering beroemd vanwege Leonardo's geslaagde ‘typecasting' van de apostelen, én vanwege de levendige en overtuigende wijze waarop hij hun uiteenlopende reacties op de woorden van Jezus had uitgebeeld, zoals verwarring, ontzetting, verbazing, woede en verdriet. Het Laatste Avondmaal kan als muurschildering uiteraard niet reizen, maar zal op een zeer bijzondere wijze op origineel formaat aanwezig zijn in de tentoonstelling.

De tientallen bruiklenen zijn onder meer afkomstig uit de verzamelingen van de koningin van Engeland, het Nationaal Museum in Boedapest, de Albertina in Wenen, het Louvre, en vele andere instellingen. Naast de tekeningen van Leonardo da Vinci zelf is ook werk van navolgers te zien.
Michiel Plomp is hoofdconservator Kunstverzamelingen van het Teylers Museum te Haarlem.
© Corydalis cava 2018 | Privacybeleid