Stacks Image 161

Lezing

A20107
Heiligenreclame
Spreker drs. Saskia van Lier
Geannuleerd

Donderdag 23 april 2020 19:30 - 21:30 uur

€ 15,00
€ 12,50 voor vrienden (mits vooraf aangemeld en betaald)
Plaats
Mennozaal
Doopsgezinde Kerk, Oude Boteringestraat 33, 9712 GD Groningen

Opgave
inschrijven op deze website of
aanmelden@kunstinzichtgroningen.nl of tel. 050 318 8651
Stacks Image 183
Pelgrims bij en in de tombe van Saint Edward the Confessor, hopend op een wonder, 13de-eeuws manuscript, Cambridge University Library
Stacks Image 187
Simone Martini (1284-1344), De zalige Agostino redt een jongen die van het balkon valt, detail uit het retabel van Agostino Novello, 1324, tempera op paneel, 198 x 257 cm, Siena, Pinacoteca Nazionale
In hét middeleeuwse heiligenboek, de Gouden Legende, wordt bij iedere heilige een reeks wonderen verteld. De wonderverhalen dienen als bewijs (kijk, de heilige is werkzaam!) en als productspecificatie (deze heilige is in dit gebied werkzaam). De wonderen vormen zo een soort van reclamemateriaal, ze prijzen de heilige aan. Bij kiespijn vraag je de heilige Apollonia, bij storm op zee kun je je beter wenden tot Sint Nicolaas. Er is zelfs een categorie heiligen die direct kan ingrijpen: de veertien noodhelpers zijn gespecialiseerd in acute gevallen.

De wonderen die een heilige bij leven verricht, willen meestal laten zien dat de heilige bij leven al heilig was, anders had hij immers nooit die wonderen kunnen verrichten. De wonderen bij het graf of door latere verschijningen na zijn dood tonen zijn werkzaamheid. Die werkzaamheid, de heilige kracht, is doorgaans werkzamer wanneer de gelovige nabij is. Fysieke en materiële nabijheid is een onderschatte factor in de wonderdadigheid.

Gelovigen moeten dus op pad. Telkens weer worden ze aangespoord om op bezoek te gaan bij een heilige, bij zijn graf, zijn resten, om juist daar te vragen om een wonder. Ook op afbeeldingen zien we gelovigen welhaast ín het graf kruipen om een wonder af te smeken.
In deze lezing neemt godsdienstwetenschapper Saskia van Lier u mee in een wereld vol wonderen.
Saskia van Lier studeerde Klassieke talen en Godsdienstwetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze is gespecialiseerd in kerkinrichting en zich bezig met Groninger kerken.
© Corydalis cava 2020 | Privacybeleid