Stacks Image p8_n2

Stadswandeling

A18211 Kloostermoppen in ‘Stad’
Begeleider Edward Houting BNO
Zondag 4 november 2018 14:00 - 16:00 uur

€ 12,50
€ 11,00 voor donateurs (mits vooraf aangemeld en betaald)

De stadswandeling Kloostermoppen in ‘Stad’ (A1821) is volgeboekt. Wanneer u zich aanmeldt voor deze wandeling, wordt u op een reservelijst geplaatst. Bij voldoende aanmeldingen wordt een tweede wandeling ingepland.
Vertrekpunt
Hotel Prinsenhof, Martinikerkhof 23, Gronningen
Opgave
inschrijven op deze website of aanmelden@kunstinzichtgroningen.nl of tel. 050 318 8651
Stacks Image 33
Folkingestraat, Groningen
Stacks Image 37
Heilige Geest Gasthuis, Groningen
Stacks Image 45
Pepergasthuis, Groningen
Het A-kwartier, de Grote Markt en de Vismarkt behoren tot het oudste delen van de stad evenals de aangrenzende straten. De oudste, met bakstenen gebouwde huizen in de stad dateren uit de dertiende eeuw. In deze panden zijn middeleeuwse kloostermoppen verwerkt.

Deze wandeling leidt ons langs plaatsen in de stad Groningen waar kloostermoppen in het zicht zijn gebleven langs de openbare weg. In fundamenten van kerken, privé huizen, kelders en muren zitten nog veel meer kloostermoppen, maar die zijn meestal niet toegankelijk.

Tijdens de wandeling wordt iets verteld over het ontstaan en het toepassen van dit bouwmateriaal in de stad en in de provincie. Voor zover er iets bekend is over de middeleeuwse panden van Groningen, waarin kloostermoppen zijn verwerkt, zal dat besproken worden.
Edward Houting iis grafisch vormgever en publicist. Hij heeft gefotografeerd en boeken geschreven en vormgegeven, onder meer met themawandelingen door de oude binnenstad van Groningen (Groningen te voet. Wandelen in de binnenstad, 2010, Uitgeverij Noordboek). Over kloostermoppen schreven Edward Houting en Hans Vrijer het boek Kloostermoppen, middeleeuws bouwmateriaal in stad en provincie Groningen (2018, Uitgeverij Noordboek. ISBN 9789056154530).
© Corydalis cava 2018 | Privacybeleid