Stacks Image p8_n2

Excursie

A19111 Excursie
Manchester-Liverpool
Zondag 7 april tot en met zaterdag 13 april 2019

Vertrek op zondag 7 april
8:00 uur Groningen Hoofdstation
8:15 uur Postillion Hotel Haren
Thuiskomst op zaterdag 13 april circa 14:00 uur

€ 995,00 (Vrienden € 975,00)
Toeslag eenpersoonshut/kamer € 170,00

Inclusief vervoer touringcar, 2 overnachtingen aan boord met ontbijt en diner, 4 hotelovernachtingen met ontbijt en diner, entrees, rondleidingen; exclusief verplichte annuleringsverzekering en bagageverzekering.
Opgave
inschrijven op deze website of
aanmelden@kunstinzichtgroningen.nl of tel. 050 318 8651


Voor de excursie naar Manchester - Liverpool is veel belangstelling.
Daarom zullen de aanmeldingen in volgorde van binnenkomst vanaf 17 januari 2019 op de Reservelijst worden geplaatst.
Stacks Image 33
David Chipperfield Architects, The Hepworth Wakefield, 2011
Stacks Image 37
Manchester Art Gallery
Stacks Image 45
Albert Dock, Liverpool
Stacks Image 49
Lady Lever Art Gallery © Pete Carr
Stacks Image 87
Charles Rennie Mackintosh (1868-1928), Affiche The Scottish Musical Review, 1896, kleurenlitho © Glasgow Museums and Library Collections
Stacks Image 85
Jaume Plensa (1955), Nuria and Irma, 2010, roestvrij staal, 400 x 300 x 400 cm / 400 x 290 x 390 cm, Yorkshire Sculpture Park © Jonty Wilde
Brexit of geen Brexit, Kunst in Zicht reist in het voorjaar naar Engeland. Daar zullen we Manchester en Liverpool bezoeken. Twee steden die bekend staan om hun voetbalclubs en om de wereldberoemde popmuziek die daar zijn oorsprong vond. Manchester en Liverpool - in vele opzichten eeuwige rivalen - waren ooit zwaar vervuilde industriesteden met leegstaande fabriekspanden, verpauperde arbeiderswijken, werkloosheid en criminaliteit. Beide steden bezitten echter ook een rijk cultureel erfgoed en hebben hun grauwe, industriële karakter al lang achter zich gelaten. Kades, Victoriaanse gebouwen en oude fabrieken hebben een eigentijdse bestemming gekregen.

Wij verblijven twee nachten in Manchester en twee nachten in Liverpool. Op het programma staan onder meer de volgende bezienswaardigheden (wijzigingen voorbehouden):

Verbeke Foundation
Op weg naar de veerpont doen wij in België de Verbeke Foundation aan. In het begin van de jaren 1990 begonnen Geert en Carla Verbeke kunst te verzamelen. De loodsen van het vroegere transportbedrijf van Verbeke in Kemzeke werden verbouwd en op 1 juni 2007 opende het echtpaar Verbeke de deuren van deze unieke expositieruimte. Cultuur, natuur en ecologie komen samen in dit bijzondere particuliere initiatief. De ruimte herbergt een indrukwekkende verzameling van moderne en hedendaagse kunst en biedt als ‘vrijplaats’ ook kansen aan jonge kunstenaars. Zij kunnen er wonen en werken. Grotere en kleinere tentoonstellingen wisselen elkaar af, waardoor de Foundation, zoals een groeiend, ademend organisme, er elke dag anders uitziet. Met zijn 12 hectare natuurgebied en zijn 20.000m² overdekte ruimten is de Verbeke Foundation nu één van de grootste privé-initiatieven voor hedendaagse kunst in Europa.

Hepworth Wakefield
Hepworth Wakefield is een kunstmuseum in Wakefield (West Yorkshire) dat op 21 mei 2011 werd geopend. Het museum ligt aan de rivier Calder en is vernoemd naar de beeldhouwer Barbara Hepworth die in Wakefield werd geboren. De Britse architect David Chipperfield ontwierp het gebouw en won er een prijs mee. Het museum huisvest uiteraard werk van Hepworth en daarnaast werk van onder meer Henry Moore, Ben Nicholson, Graham Sutherland, Paul Nash, Jacob Epstein, Walter Sickert, Anthony Caro en David Hockney.

Manchester Art Gallery
De Manchester Art Gallery huisvest een van de mooiste kunstcollecties van Engeland. De uitgebreide collectie beeldende kunst bevat onder meer schilderijen, beeldhouwwerken, keramiek en schilderijen van Turner, Stubbs en Gainsborough. Het museum is echter vooral befaamd om het werk van de zogenaamde Prerafaëlieten.

John Rylands Bibliotheek
De John Rylands Library is gebouwd in de neogotische stijl, vernoemd naar John Rylands (1801-1888), een textielfabrikant, multimiljonair en filantroop in Manchester. Zijn vrouw Enriqueta Rylands (1843-1908) liet de bibliotheek bouwen door architect Basil Champneys om haar overleden echtgenoot te herdenken. Het gebouw is ontworpen naar het voorbeeld van de bibliotheek van de universiteit van Oxford. De bibliotheek herbergt een van de grootste verzamelingen van boeken, archieven en manuscripten van het land waaronder de Papyrus 52, algemeen aanvaard als het oudste nog bestaande gedeelte van het Nieuwe Testament.

Manchester Cathedral
De Manchester Cathedral is een middeleeuwse kathedraal. Hoewel er meer dan 600 jaar aan de kerk is gewerkt, overheerst de gotische stijl. Het oorspronkelijke gebouw dateert uit 1215 en functioneerde als de parochiekerk van Manchester. Baron Robert Gresle, ambachtsheer van Manchester, liet de kerk bouwen naast zijn residentie. Veel van de huidige elementen zijn het gevolg van renovaties die honderden jaren later werden uitgevoerd. Op 25 februari 1952 kreeg het gebouw een monumentale status en kwam het op de ‘Grade I list’.

Imperial War Museum Manchester
Het IWM North museum is een dependance van het Imperial War Museum in Londen en belicht de impact van oorlog op de mens en de maatschappij. De wereldberoemd architect Daniel Liebeskind tekende voor het ontwerp. In 2002 ging het museum open. De architect wilde dat de buitenkant van het gebouw de verwoestende gevolgen van de conflicten zou weergeven. Hij 'spleet' de wereldbol in scherven en plakte ze weer aan elkaar. Toch zal de wereld niet meer dezelfde zijn. De drie scherven van het gebouw - EarthShard, WaterShard en AirShard- staan symbool voor de conflicten op land, in water en in de lucht.

Tate Liverpool
Naast Tate Britain, Tate Modern en Tate St Ives is Tate Liverpool is één van de vier vestigingen van de Tate Gallery. Het museum was een initiatief van de Merseyside Development Corporation. Tate Liverpool werd gecreëerd om ruimte te scheppen voor exposities van de Tate Collection. Het museum werd geopend in 1988 en is gehuisvest in een door James Stirling gerenoveerd pakhuis in Albert Dock. In 1998 vonden er grote aanpassingen plaats om meer tentoonstellingsruimte te scheppen.

Walker Art Gallery
De Walker Art Gallery is één van de grootste kunstmusea van Engeland. De collectie omvat werken van beroemde schilders als Rembrandt, Rodin, Rubens en Cézanne. Daarnaast zijn er ook beelden en serviezen te bewonderen. In april toont de Walker Art Gallery een overzichtstentoonstelling van de Schotse architect en ontwerper Charles Rennie Mackintosh (1868-1928).

Lady Lever Art Gallery
De Lady Lever Art Gallery werd opgericht door William Hesketh Lever (1851-1926), eigenaar van de zeepfabriek die Sunlightzeep produceerde en in 1930 fuseerde met een Nederlandse fabriek tot Unilever. Lever droeg het museum op aan zijn overleden vrouw Elizabeth. Het huisvest één van de mooiste collecties beeldende kunst en toegepaste kunst van het Verenigd Koninkrijk. Met name de verzameling prerafaëlieten is internationaal vermaard.

Speke Hall
Speke Hall is een zeldzaam houten vakwerkhuis uit de Tudor-periode, dat in de 19de eeuw gerestaureerd en weer in gebruik is genomen. Het gebouw vertoont een unieke, mooie combinatie van eenvoud en de esthetiek van het Victoriaanse tijdperk. Enkele vertrekken zijn de muren voorzien van originele behangsels van William Morris.

Yorkshire Sculpture Park
Yorkshire Sculpture Park is in 1977 opgezet als een 'galerie zonder muren' en was de eerste in haar soort in Engeland. Het park ligt op het landgoed Bretton Hall. Diverse follies uit de achttiende eeuw en andere bouwwerken kunnen in het park worden bewonderd, zoals een hertenverblijf (recent door de Amerikaanse beeldhouwer James Turrell omgebouwd tot een installatie), een 'ice house' en een Camelia huis. Kunstenaars die ter plekke kunstwerken creëren, putten vaak inspiratie uit de vele architectonische, historische of natuurlijke elementen die het Yorkshire Sculpture Park te bieden heeft. Sinds de jaren ‘90 heeft Yorkshire Sculpture Park de beschikking over meerdere tentoonstellingsruimtes. Het expositieprogramma omvat moderne en hedendaagse beeldhouwkunst, van Auguste Rodin en Émile-Antoine Bourdelle tot de huidige generatie beeldhouwers.
© Corydalis cava 2019 | Privacybeleid