Stacks Image 2

Lezing

Meret Oppenheim
Spreker Drs. Saskia Goddijn
Dinsdag 1 november 2022 14:00 - 16:00 uur
Plaats
Mennozaal, Oude Boteringestraat 33, 9712 GD Groningen (achter de Doopsgezinde Kerk)
Opgave
De kosten voor het bijwonen van deze lezing zijn € 15,00 (Inclusief koffie of thee).

U geeft zich op voor deelname door op het
Inschrijfformulier de betreffende lezing aan te klikken en te verzenden (een formulier per persoon).
Stacks Image 137
Meret Oppenheim (1913-1985), Ring met suikerklontje, 1936, suiker en goud, 3 x 2 x 1,5 cm
1936, een middag in Café de Flore, Parijs… Meret Oppenheim drinkt koffie met Dora Maar en Pablo Picasso. Meret draagt een door haarzelf ontworpen brede armband van metaal, gehuld in beverbont. Picasso ziet de armband en zegt: 'Eigenlijk kun je alles in bont verpakken.' 'Je hebt gelijk,' zegt Meret. 'Ik zou zelfs deze kop en schotel in bont kunnen hullen.'

Zo begint het verhaal over het misschien wel bekendste werk van kunstenares Meret Oppenheim (Berlijn, 1913 - Bazel, 1985): de in bont gehulde kop, schotel en lepeltje. Wist u dat Meret Oppenheim het kunstwerk 'Object' noemde? Waarom het dan toch - en zeer tegen de zin van Oppenheim - bekend werd onder de titel Ontbijt met bont is een verhaal dat licht schijnt op de ideeën, de worstelingen en de intenties van een vrouw die later vooral niet bekend wilde zijn als 'die van Ontbijt met bont', niet surrealist genoemd wilde worden en al helemaal niet 'feministisch icoon van het surrealisme'. Een vrouw die sculpturen maakte en schilderijen, sieraden, schorten, (hand-)schoenen en wonderlijke installaties en zelf zou verklaren: "Die Kunstgeschichte hat es mit ihr nicht leicht. Meret Oppenheim lässt sich nicht labeln."

Dat is dus ook niet de bedoeling van kunsthistoricus Saskia Goddijn. "Vrouwen die verlang(d)en naar vrijheid, persoonlijke en artistieke vrijheid, moet je niet in hokjes stoppen," zegt Saskia en probeert in deze lezing dan ook vooral Meret Oppenheim in letterlijke en figuurlijke zin te volgen op haar wonderbaarlijke persoonlijke en artistieke reis.

Kunsthistoricus Saskia Goddijn geeft al jaren kunstcursussen en kunstlezingen en organiseert bovendien unieke en inspirerende kunstreizen.


© Cc 2022 | Privacybeleid