Stacks Image 2

Lezing

Neo Rauch en de Leipziger Schule
Spreker drs. Carolien ten Bruggencate
Woensdag 5 oktober 2022 14:00 - 16:00 uur
Plaats
Mennozaal, Oude Boteringestraat 33, 9712 GD Groningen (achter de Doopsgezinde Kerk)
Opgave
De kosten voor het bijwonen van deze lezing zijn € 15,00 (Inclusief koffie of thee).

U geeft zich op voor deelname door op het
Inschrijfformulier de betreffende lezing aan te klikken en te verzenden (een formulier per persoon).
Stacks Image 67
Neo Rauch (1960), Dock, 1994, olieverf op papier op doek, Ø 314 cm, Zwolle, Museum de Fundatie, langdurig bruikleen van Collection Ruth.
Dit najaar zijn er twee tentoonstellingen te zien van de Duitse kunstenaar Neo Rauch (Leipzig, 1960). Museum de Fundatie in Zwolle toont een overzicht van Rauchs meest recente schilderijen, in combinatie met een bijzondere categorie uit zijn vroege werk – de reeks tondi die hij in 1993 en 1994 maakte. In het Drents Museum te Assen ligt de focus volledig op het werk op papier.

In de jaren ’90 van de vorige eeuw veroverde Neo Rauch de kunstwereld met zijn figuratieve schilderijen. Zij vielen toen buiten de boot van de hedendaagse kunst: ze waren niet abstract en niet conceptueel. De complexe voorstellingen voeren de kijker naar een herkenbare wereld, maar na een eerste gevoel van houvast, slaat verwarring en soms verontrusting toe. Rauch vult zijn schilderijen namelijk met raadselachtige droombeelden en visioenen. Hij verbindt zonder aarzelen tijden, betekenissen, stijlen en motieven met elkaar tot een zeer persoonlijk universum.

Neo Rauch studeerde tussen 1981 en 1986 aan de Hochschule für Grafik und Buchkunst in Leipzig, één van de oudste kunstacademies in Duitsland. Het was in een tijd dat Leipzig nog ver weg lag van de internationale kunstwereld, nog voor de val van de Muur. Wat er in het Westen gemaakt werd aan postmoderne kunst, drong nauwelijks door. In de tijd werd kunst in de DDR nog ingezet als propaganda voor het communisme, maar van die politieke indoctrinatie moesten zijn docenten niets hebben. Het socialistisch realisme was voor hen al lang onbelangrijk geworden en het werk van Rauch is dan ook altijd vrij geweest van politieke en ideologische invloeden. Rauch doorbrak het isolement en werd vanaf de jaren negentig van de vorige eeuw wereldwijd bejubeld. Zijn werk is inmiddels onder andere te vinden in de collecties van het Metropolitan Museum en het Guggenheim Museum in New York. Maar niet alleen musea houden van zijn werk, ook gerenommeerde kunstverzamelaars en beroemdheden als Brad Pitt en Leonardo di Caprio kochten werk van hem.
Carolien ten Bruggencate is kunsthistoricus. Zij geeft lezingen over kunst uit de 19de, 20ste en 21ste eeuw. Daarnaast werkt zij voor Museum de Fundatie (Zwolle en Heino) en Museum MORE (Gorssel en Ruurlo).
© Cc 2022 | Privacybeleid