Op deze driedaagse najaarsexcursie bezoeken we een aantal bekende en minder bekende musea in Gelderland en Noord-Brabant. We beginnen op dag 1 met een bezoek aan Museum Arnhem, waarna we doorreizen naar Deurne, voor een bezoek aan Museum De Wieger. Op dag 2, gaan we naar Den Bosch, om een bezoek te brengen aan het Noordbrabants Museum en het Design Museum Den Bosch. Hierna zal er nog voldoende tijd zijn om Den Bosch verder te verkennen. Op dag 3, bezoeken we Museum De Pont en het Textielmuseum in Tilburg. Daarna reizen we terug naar Groningen, waar we aan het begin van de avond zullen zijn.
Kunst in het Derde Rijk
Museum Arnhem biedt met de tentoonstelling Kunst in het derde rijk een overzicht van de beeldende kunst gemaakt en getoond onder het naziregime in Duitsland. Het accent ligt op de jaren 1937-1944, en dan met name de kunst die destijds werd getoond op de grote jaarlijkse tentoonstellingen in het speciaal daartoe gebouwde Haus der Deutschen Kunst in München (nu Haus der Kunst). Met deze tentoonstelling belicht Museum Arnhem de rol van kunst in het derde rijk en hoe deze werd aangewend voor politiek gewin. Kunst werd ingezet als een effectief middel om het volk te verleiden tot de nazi-ideologie en vormde tegelijk een afleiding van de misdadige praktijken van het regime.
Brueghel. De familiereünie
Het Noordbrabants Museum brengt van 30 september 2023 tot en met 7 januari 2024 ongeveer tachtig werken van vijf generaties Brueghel bijeen in de tentoonstelling Brueghel: de familiereünie. De ondernemende en vernieuwende familie Brueghel speelde een centrale rol in de Europese kunst van circa 1550 tot circa 1700. Vijf generaties Brueghels maakten schilderijen die worden bewonderd om hun geestige en onderhoudende composities, universele boodschappen en uitzonderlijk vakmanschap. De onderwerpen variëren van feestelijke bruiloften, bekende spreuken en verhalen uit de Bijbel tot ontzagwekkende landschappen en studies van dieren, insecten en bloemen.
Ontworpen liefde
In het Design Museum Den Bosch kunt u de tentoonstelling Ontworpen liefde bezoeken. De tentoonstelling laat zien hoe design ons beeld van de liefde beïnvloedt. Het beeld van de 'ideale' man of vrouw wordt ons aangereikt via diverse visuele media. Het stereotype ANWB-stel met dezelfde kleding lijkt heel Nederlands, maar blijkt in diverse culturen voor te komen. En de simpele emoji van een hartje heeft een rijke designgeschiedenis. Kortom: Ontworpen liefde opent je ogen voor hoe ons beeld van liefde is ontworpen.
De Ploeg in Deurne
Museum De Wieger is gevestigd in de monumentale praktijkwoning van Hendrik Wiegersma (1891-1969): een markante huisarts die zich onder invloed van kunstenaar Otto van Rees op het schilderen toelegt. De kunstenaarsvrienden die vanaf het midden van de jaren twintig op bezoek kwamen, verfraaiden De Wieger met kunstwerken. Tot 19 november toont Museum De Wieger onder meer werk van Groninger Ploeg-kunstenaars.
Museum De Pont in Tilburg
De Pont is een museum voor hedendaagse kunst, gevestigd in een voormalige wolspinnerij. Benthem Crouwel Architecten verbouwde het industriegebouw met het karakteristieke zaagtanddak tot een uitzonderlijke expositieruimte met veel daglicht. De afwisseling van kunstwerken in de grote, open ruimte en de intieme ‘wolhokken’ biedt bezoekers een unieke ervaring. Het museum werd geopend in 1992 en is in 2016 uitgebreid met een nieuwe vleugel voor onder meer foto- en videopresentaties, die aansluit bij een ruimer opgezet museumcafé en een prachtige tuin. Schilder- en beeldhouwkunst, waarop in de beginjaren de nadruk lag, vormen nu samen met installaties, performances, film en fotografie de basis voor een afwisselend tentoonstellingsprogramma. In november zijn er tijdelijke tentoonstellingen te zien, met werk van Thomas Schütte en van Stan Douglas.
TextielMuseum in Tilburg
Het TextielMuseum is eveneens gevestigd in een voormalige textielfabriek in Tilburg. De unieke collectie van het museum bestaat uit topstukken op het gebied van textielvormgeving, mode, beeldende kunst en industrieel erfgoed. In de voormalige weverij laat het TextielLab als hedendaagse variant van een fabriek zien wat er vandaag de dag allemaal mogelijk is op het gebied van weven, breien, tuften, borduren en laseren. In dit moderne textiellaboratorium wordt gebruik gemaakt van de nieuwste technologieën. De meest geavanceerde machines zijn dagelijks in bedrijf. Verschillende ontwerpers, architecten, kunstenaars en studenten doen er spraakmakend onderzoek en werken aan innovatieve textiele projecten.