Stacks Image 161

Excursies

A20110
Bruno Taut - Cor van Eesteren - Het Hem
Geannuleerd

Zondag 10 mei 2020


€ 90,00 / € 80,00 voor Vrienden (inclusief vervoer touringcar, koffie, lunch, rondleidingen)
Vertrek 10 mei 2020
8:00 uur Groningen Hoofdstation
8:15 uur Nescio Hotel Haren

Thuiskomst
Circa 20:00 uur

Opgave
inschrijven op deze website of
aanmelden@kunstinzichtgroningen.nl of tel. 050 318 8651.
Wachtlijst

De belangstelling voor de excursie naar Amsterdam en Zaandam is zo groot dat vanaf dit moment (24 februari 2020 om 19:00 uur) de aanmeldingen voor deze excursie op een wachtlijst worden geplaatst in volgorde van binnenkomst.
Stacks Image 213
Bruno Taut (1880-1938), Gartenstadt Falkenberg, Berlijn, 1913-1916
Stacks Image 215
Bruno Taut (1880-1938), Glashaus-Pavilion, Deutsche Werkbundausstellung, Keulen, 1914
Stacks Image 197
Het Van Eesteren Paviljoen aan de Sloterplas (foto: Luuk Kramer)
Stacks Image 201
Het Hem in Zaandam
Stacks Image 187
RAAAF, Still Life, 2019, gegoten messing, staalprofielen, loopkatten, Zaandam, Het Hem
Bruno Taut: De fantasie voorbij in Museum Het Schip
De Duitse architect en stedenbouwkundige Bruno Taut (1880-1938) was aan het begin van de twintigste eeuw verantwoordelijk baanbrekende, bontgekleurde arbeiders- en stadswijken, zoals het beroemde Gartenstadt Falkenberg in Berlijn en Das Bunte Magdeburg. De invloed van deze creatieve sleutelfiguur van de Duitse avant-garde, die zich graag liet inspireren door de natuur, is tot op de dag van vandaag en wereldwijd immens. Vier volkswijken in Berlijn die hij ontwierp staan nu op de lijst van UNESCO Werelderfgoed.

In de tentoonstelling Bruno Taut: De fantasie voorbij in Museum Het Schip te Amsterdam komen al deze facetten en veel meer aan de orde. Beroemde, inventieve gebouwen en wijken, zoals het Keulse Glashaus Pavillon, de Hufeisensiedlung en Onkel Toms Hütte in Berlijn, zijn er met internationale bruiklenen, maquettes, foto’s en bouwtekeningen te bewonderen, evenals vele interieurs en gebruiksvoorwerpen. Taut was een totaalkunstenaar die ook tekende, decors ontwierp en scenario’s voor film en theater schreef. Ook dat aspect komt in de expositie aan de orde. En natuurlijk zijn band met Nederland. Taut was immers een groot bewonderaar van zowel De Stijl als de Amsterdamse School, met name Michel de Klerk, de architect van Het Schip.

Van Eesteren Museum in Amsterdam
Het Van Eesteren Museum in Amsterdam Nieuw-West is geheel gewijd aan de Nederlandse architect en stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren (1897-1988). Het is hét informatiepunt over de bijzondere stedenbouwkundige opzet van de tuinsteden.

Het museum is sinds 22 oktober 2017 gevestigd in het Van Eesteren Paviljoen aan de noordzijde van de Sloterplas. Architectenbureau Korteknie Stuhlmacher ontwierp het gebouw met het oorspronkelijke idee van Van Eesteren als basis. Deze voorzag reeds in zijn Plan Tuinstad Slotermeer (1939) een culturele bestemming annex paviljoen, dat er tot 2017 niet kwam; het bleef een lege plek. Het uiterlijk van het huidige gebouw is sober en doelmatig; de stijl die Van Eesteren als stedenbouwkundige voor ogen had. In het rechthoekige gebouw is veel glas en lariks verwerkt. Aan de buitenkant overheerst de kleur zwart.

Op deze excursie ontdekken we het 'levende' openluchtmuseum, met een 'collectie' bestaande uit woningen, plantsoenen, winkels, parken, pleinen en straten. Slotermeer was de eerste Amsterdamse Tuinstad buiten de Ringspoorbaan. De vernieuwende stedenbouwkundige en architectonische ideeën braken met het traditionele gesloten bouwblok met doorlopende straatwanden. De oude chaotische stad met slecht gebouwde, onhygiënische woningen maakte plaats voor licht, lucht en ruimte.

Op 12 oktober 2012 werd een museumwoning geopend aan de Freek Oxtraat 27 in Slotermeer. Het huis is ingericht volgens de principes van de Stichting Goed Wonen uit de jaren vijftig.

Het Hem in Zaandam
In juni 2019 werd in Zaanstad een reusachtig cultuurcentrum geopend in een oude, 200 meter lange munitiefabriek. Je kunt er ‘onderuit op een bank naast een houtkachel een boek lezen, een video kijken of een goed gesprek voeren. Van een dj genieten in een muziekbar. Tot middernacht dineren. Of op een badmeesterstoel naar de voorbij varende schepen turen’, aldus Arjen Ribbens in NRC Handelsblad (20 juni 2019).

Het Hem, de ‘Tate Modern aan het Noordzeekanaal’, is een initiatief van Alex Mulder (72), een ondernemer die op grote schaal in kunst en cultuur investeert en onder meer verantwoordelijk is voor het mega-succes van de musical Soldaat van Oranje. Het Hem is geen steriele witte kubus, maar een spectaculaire industriële expositieruimte die uitnodigt tot tal van bijzondere presentaties.
© Corydalis cava 2020 | Privacybeleid