Stacks Image 2

Lezing

Vijftig tinten wit; het geschilderde winterlandschap
Spreker drs. Margaret Breukink
Donderdag 12 oktober 2023 10:30 - 12:30 uur

N.B. Gewijzigde aanvangstijd
Plaats
Mennozaal, Oude Boteringestraat 33, 9712 GD Groningen (achter de Doopsgezinde Kerk)
Opgave
De kosten voor het bijwonen van deze lezing zijn € 15,00 (Inclusief koffie of thee).

U geeft zich op voor deelname door op
Inschrijven te klikken.
Stacks Image 67
Pieter Bruegel de Oude, Winterlandschap met schaatsers en vogelknip, 1565, olieverf op paneel, 37 x 55,5 cm, Brussel, Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Echte winters, bestaan ze nog? Door de eeuwen heen zijn kunstenaars geïnspireerd door storm, vrieskou, ijs en sneeuw. De vroegste sneeuwlandschappen zijn te zien op middeleeuwse kalenders als onderdeel van getijdenboeken en brevieren.

Rond 1600 ontwikkelt het ‘wintertje’ zich tot een geheel eigen genre in de Noord-Nederlandse schilderkunst. De populariteit ervan sluit aan bij de tijd, vallend in de zogenaamde Kleine IJstijd, waarin de winters vaak extreem koud waren. De winterlandschappen van Breughel en Avercamp zijn sterk vertellend geschilderd, vol ijsplezier.

Omstreeks 1680 raakt het geschilderde ijsgezicht uit de mode. Het op Frankrijk georiënteerde classicisme wees realistische landschappen af. Het genre keert weer terug door de 19de eeuwse bewondering voor de meesters uit de Gouden Eeuw. De Romantiek toont een voorkeur voor dramatische ijstaferelen, maar Schelfhout’s sfeervolle winterlandschappen veroveren de markt. Mettertijd worden de onderwerpen naturalistischer en de toets losser. Mauve en Breitner schilderen schapen in de sneeuw en winterse stadstaferelen. Ook in onze tijd inspireert het witte landschap, getuige Tamara Donovan’s Untitled (Plastic Cups) uit 2000.

U kunt zich ook opgeven voor de driedaagse excursie naar Noord-Brabant op 16, 17 en 18 november, waarin we een bezoek brengen aan de tentoonstelling Brueghel. De familiereünie in het Noordbrabants Museum.Margaret Breukink studeerde kunstgeschiedenis in Utrecht. Als docent heeft zij ruime ervaring opgedaan aan de Rijksuniversiteit Utrecht en aan de Vrije Academie voor Kunsthistorisch Onderwijs te Amsterdam.

© Cc 2023 | Privacybeleid