Stacks Image p36_n2
35 jaar Kunst in zicht.
Een duizelingwekkende hoeveelheid beelden popt op bij jullie oproep.
Het eerste hoogtepunt voor mij was de reis naar Weimar in 1999. Een bezoek aan het Neues Museum Weimar met de verzameling van Paul Maenz en de entree door Daniël Buren vormgegeven. Een adembenemend hoog kunstniveau. Weimar ademde toen nog steeds een Oostbloksfeer getuige de grimmige suppoosten die ons als legerofficieren door het Goethe huis joegen.

In 2007 bezochten we, op weg naar Kassel voor de documenta 12, het Zentrum für Internationale Lichtkunst Unna.
Stacks Image 44
In de gewelven, van wat ooit een brouwerij was geweest, kropen we in het duister tussen schitterende lichtobjecten en installaties.
De combi van een vervallen industriële omgeving en een unheimische sfeer maakte diepe indruk.
De Documenta bezochten we ook al 2002 en net als in 2007 verbleven we in hetzelfde leuke hotel.

In 2013 Cambridge en Londen. De Tate Modern met een retrospectief van Roy Lichtenstein. Voor mij onbekende werken van hem ontdekt en de combi Fish and chips met Prosecco in het advocatendistrict.
En dan Cambridge met geweldige stadsgidsen die ons, op een behoorlijk winderige dag, meenamen naar het King's en Trinity College. Pia had het zo koud dat ze mijn das moest lenen, waar ik na twee uur lopen wel wat spijt van kreeg. Op de vrije middag naar het Fitzwilliam Museum gelopen. Wat een geweldig museum. En wat een sfeer heeft Cambridge.

December 2013 Brussel, Lille, Lenz. Wat een schitterend museum, ook qua architectuur, is het Louvre Lens. Een prachtige presentatie van 54 eeuwen kunstgeschiedenis in één grote zaal, zodat je meteen een overzicht had. Een KIZ reis met heel diverse presentaties en locaties maar ongelofelijk inspirerend.

Stacks Image 67

Louvre Lens

Stacks Image 86

Grand Hornu

Stacks Image 90

Musee de la Piscine, Roubaix

Okay, het was een krankzinnig hotel in Weil am Rhein, maar wat een topper was de excursie in mei 2017 naar Bazel en omstreken. De Vitra Campus en het Kloster Schönthal vond ik hoogtepunten.
Stacks Image 102

Vitra Campus Herzog & de Meuron

Stacks Image 107

Kloster Schöntal

Stacks Image 112

Kloster Schöntal, Langenbruck

Stacks Image 116

Al jaren worden we uitstekend ontvangen
(Sammlung Fröhlich, Stuttgart)

Twee keer zijn we mee geweest naar Hamburg, de eerste keer in december 2010 was het stervenskoud en konden we de Elbphilharmonie alleen als maquette bewonderen. De geplande rondleiding door het in aanbouw zijnde Konzerthaus mislukte. Maar we kregen wel een boottocht door het havengebied en langs de 'Elphi'. De windkracht op de Elbe was zo stevig dat de beoogde verkoop van bier aan boord jammerlijk mislukte. November 2017 lukte het wel. Zeer de moeite waard, de rondleiding en geweldig dat we jaren daarvoor zo'n goede uitleg over de akoestiek hadden gekregen. Ik zag in de zaal nog steeds de maquette poppetjes met vilten mutsjes op.

Er valt nog zoveel meer te noemen, zoals de architectuurreis naar Berlijn in 2006 met Antoine van der Meer, David Hockney in Keulen, Jo en Marlies Eyck in Wylre, de Akzo Nobel collectie in Arnhem, Insel Hombroich, de Langen Foundation en nog heel veel meer mooie herinneringen en beelden om te koesteren. Ik neem mijn hoed af voor de inzet, behulpzaamheid en professionaliteit van alle Kiz medewerkers, maar vooral van Carolien en Anna.

Frederike Slichter
© Cc 2020 | Privacybeleid