Stacks Image p36_n2
De Amsterdamse school onder alle weersomstandigheden
Stacks Image 44

Bezichtiging van het Scheepvaarthuis te Amsterdam, 2 april 2006

Stacks Image 124

Museum Het Schip in Amsterdam, 2 april 2006

Stacks Image 128

Rondleiding door Plan Zuid van H.P. Berlage, 2 april 2006

Stacks Image 132

Lunch in de lunchroom van Museum Het Schip, 15 april 2007

Herinneringen blijken vaak door elkaar heen te lopen; zo ook mijn herinnering aan een dagje Amsterdamse school in Amsterdam; Amsterdamser kan het niet worden.

Ik was er vast van overtuigd, dat we met Kunst in Zicht op die excursie alle weersomstandigheden over ons heen gekregen hadden, van licht bewolkt, motregen, stortbuien tot stralende voorjaarszon, ergens in 2007.

Bij het doorbladeren van de programmaboekjes bleek, dat we twee keer in Amsterdam geweest zijn om de Amsterdamse school te bekijken, in 2006 en in 2008. Dit had ik in mijn hoofd als een eenmalig avontuur opgeslagen.

Met lichtbewolkt weer begon de dag in de Spaarndammer Buurt met het bekijken van de sociale woningbouw van De Klerk met als stralend middelpunt Het Schip, een gebouw voor sociale voorzieningen voor iedereen. Een mooi ideaal was het: de verheffing van het volk zou mede bepaald worden door verbetering van de huisvesting. Intussen begon het te miezeren , verder in de tijd te plenzen. We kregen niet alleen de sociale idealen over ons heen, maar ook enorm veel hemelwater.

Als verzopen katten werden wij gastvrij in een cafetaria onthaald op warme soep en lekkere broodjes.

In de loop van de middag nam de regen af tot een onschuldig motregentje. De stadsuitbreiding van Amsterdam-Zuid rondom het Olympisch stadion gaf weer een hele andere sfeer over wonen in huizen van de Amsterdamse school met veel ruimte en de karakteristieke hoogbouw aan het Victoriaplein. Het was inmiddels droog geworden.....

En toen sloeg de verwarring toe; wij bezochten twee jaar later pas het Scheepvaarthuis van De Klerk, Van der Mey en Kramer . Een stralende zon scheen toen door de prachtige glas-in-loodramen in dit imposante gebouw.

De denkbeeldige cirkel van alle soorten weer bij de Amsterdamse school was echter wel rond, toch een soort happy end.

Lily Hoogenkamp
Zuidlaren, 30 augustus 2020

P.S. Helaas heb ik hier geen foto’s van.
© Cc 2020 | Privacybeleid