Stacks Image 6838
Stacks Image 6522
A17211
Stadswandeling
Ongezouten verhalen over heilige boontjes
zondag 1 oktober 2017
14:00 - 15:30 uur
€ 12,50
(donateur € 11,00)
Als de wandeling is volgeboekt en alleen bij voldoende belangstelling gaat om 11 uur ook een wandeling van start.
begeleider
Drs. Tineke Neyman
vertrekpunt
Korenbeurs, Vismarkt, Groningen

opgave
inschrijven op deze website of aanmelden@kunstinzichtgroningen.nl of tel. 050 318 8651
Stacks Image 3373
Willem van der Valk (1857-1935), Beelden van Sint Maarten, Bernlef en Agricola boven de ingang aan de westzijde van de Martinikerk in Groningen, 1940
Verhalenverteller Tineke Neyman neemt u mee op een wandeling van de Der Aa-kerk naar de Martinikerk in Groningen. Onderweg vertelt ze u smeuïge legenden en volksverhalen. Verhalen die bijna niemand meer kent. Wist u bijvoorbeeld dat de Der Aa-kerk vroeger gewijd was aan Sint Nicolaas? En dat die heilige een keer per ongeluk bijna drie jongetjes opgegeten heeft? Heeft u wel eens gezien dat er drie gouden bollen op de kerk staan? Maar kent u ook het verhaal dat daar bij hoort, over die drie meisjes en die enge vader? En de Martinitoren. Heeft u daar het beeld van de blinde zanger Bernlef wel eens gezien? Of kent u de akelige legende van de vier gouden beelden die daar bovenin verstopt zijn door een blinde klokkenmaker? Onderweg wil Tineke graag even met u langs het Rode Weeshuis om te zien of u toevallig één van die weinige mensen bent die daar een kompasnaald uit kan laten slaan.

Kortom een verhalenwandeling waarin materieel erfgoed bekeken wordt vanuit het perspectief van oude, sterke en ongezouten verhalen, speciaal voor nieuwsgierige mensen met eens sterke maag.

Tineke Neyman studeerde kunstgeschiedenis en mediaevistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Haar werkveld ligt op het snijvlak van onderzoek, onderwijs en cultuur. Zo werkte zij onder meer als wetenschappelijk onderzoeker aan de RUG, als coördinator erfgoededucatie voor de provincie Fryslân, als educator bij culturele instellingen, als docent in het HBO en als freelance ontwikkelaar van educatief materiaal voor culturele instellingen. Daarnaast treedt zij al jaren op als verhalenverteller.