Stacks Image 2

Lezing

Art Nouveau in Nederland
Spreker drs. Bé Lamberts
Woensdag 15 februari 2023 14:00 - 16:00 uur
Plaats
Mennozaal, Oude Boteringestraat 33, 9712 GD Groningen (achter de Doopsgezinde Kerk)
Opgave
De kosten voor het bijwonen van deze lezing zijn € 15,00 (Inclusief koffie of thee).

U geeft zich op voor deelname door op
Inschrijven te klikken.
Stacks Image 67
Anton Johan Sanders (1869-1909), Meubelfabriek Nederland, 1904, Blekerstraat 12-12A, Groningen

Stacks Image 79
Groningen, Brugstraat 7, Haagsche Plateelfabriek Rozenburg, 1905
De Art Nouveau staat al weer enige tijd volop in de belangstelling, wat wordt onderstreept door de diverse publicaties die hierover in de afgelopen decennia verschenen. Een ervan is het ruim een jaar geleden uitgekomen boek Art Nouveau in Nederland. architectuur rond 1900 van oud RUG student Bé Lamberts.

De auteur neemt u in deze lezing mee op een speurtocht door het land, waarin hij wijst op allerlei bekende en minder bekende zaken in de bouwkunst van het fin de siècle. Een groot aantal gebouwen en bouwfragmenten in de stad Groningen, maar ook in de rest van Noord Nederland wordt in het boek belicht en nader toegelicht.

In de lezing staat dan ook de Art Nouveau in Groningen (en omstreken) centraal, want naast hoogtepunten als Huize Tavenier (Villa Vredenrust) en het kantoor van het Nieuwsblad van het Noorden is de stad omstreeks de betreffende eeuwwisseling verrijkt met nog veel meer vermeldenswaardige zaken. De ommelanden en een aantal bezienswaardigheden in de naburige provincies worden zeker niet vergeten en zullen in de met veel fotomateriaal doorspekte lezing de revue passeren. Aan de tentoonstelling
Een vleug Jugendstil in Oost-Groningen in het Veenkoloniaal Museum in Veendam (tot en met 2 april) mag de liefhebber ook niet voorbijgaan.


Bé Lamberts is kunsthistoricus en beeldend kunstenaar. Hij werkte als onderzoeker en medewerker monumentenzorg bij diverse overheidsinstellingen en organisaties. In december 2021 verscheen van zijn hand het boek Art Nouveau in Nederland
Architectuur rond 1900
.
© Cc 2023 | Privacybeleid