Stacks Image 2

Wandeling

Art Nouveau: de bouwstijl
Leiding drs. Jaap Ekhart
Zondag 19 maart 2023 14:00 - 16:00 uur
Vertrekpunt
Land van Kokanje, Oude Boteringestraat 9 Groningen
Opgave
De kosten voor het deelnemen aan deze wandeling zijn € 15,00.

U geeft zich op voor deelname door op
Inschrijven te klikken.
Stacks Image 67
Gerrit Nijhuis (1860-1940), Voormalig kantoor van Nieuwsblad van het Noorden, 1903, Gedempte Zuiderdiep, 24, Groningen
Omstreeks 1900 wordt in de stad Groningen volop gebouwd in de destijds moderne stijl van de Art Nouveau. De bouwmaterialen zijn chique, duur, veelal geïmporteerd: wit- , geel- , en oranje gekleurd verblendsteen, Noors graniet, Italiaans marmer en tropisch hardhout.

Chique en duur … kon dat in onze stad? Jazeker, want Groningen was toentertijd de derde handelsstad van Nederland. Er was toentertijd volop geld om de stad te verrijken met talrijke, prestigieuze, uiterst moderne gebouwen: van dure stadsvilla tot 'gegoede' woning, van bank tot winkel, van kantoor tot fabriek.

Wat maakt de Groningse Art Nouveau-architectuur tot Art Nouveau? Wat zijn de stijlkenmerken? Slechts twee uur meewandelen, en u weet heel veel meer.

Jaap Ekhart is kunsthistoricus. De onderwerpen die hij uitpluist bestrijken diverse werkvelden: architectuur, stedenbouw, huisvesting, bouwtechnieken en bouwmaterialen, beeldende kunst en geschiedenis. Zijn onderzoek zet hij om in rondleidingen, publicaties, workshops en (gast)lezingen. Ekhart verzorgt rondleidingen in diverse plaatsen: de stad Groningen, Bedum, Drachten, Haren, Hoogezand-Sappemeer, Onderdendam, Scheemda, Veendam en Westerbroek.

© Cc 2023 | Privacybeleid