Stacks Image 2

Lezing

Het wierdenlandschap als kunstwerk
Spreker Ben Westerink
Donderdag 9 maart 2023 14:00 - 16:00 uur
Plaats
Mennozaal, Oude Boteringestraat 33, 9712 GD Groningen (achter de Doopsgezinde Kerk)
Opgave
De kosten voor het bijwonen van deze lezing zijn € 15,00 (Inclusief koffie of thee).

U geeft zich op voor deelname door op
Inschrijven te klikken.
Stacks Image 67
Frytum, 2017
Stacks Image 83
Dallingeweer, 2017
Stacks Image 85
Rottum, 2018
Stacks Image 87
Ewer, 2018
Het Groninger kleilandschap ligt al meer dan twintig eeuwen bezaaid met woonheuvels. Deze heuvels - die de Groningers wierden noemen - werden ooit opgeworpen om de bewoners tegen de stormvloeden te beschermen. Wierden zijn er in allerlei afmetingen en verschijningsvormen. Van grote dorpswierden, soms deels afgegraven, tot bescheiden huiswierden die alleen bij een lichte nevel zichtbaar worden.

Aan het wierdenlandschap is meer dan tweeduizend jaar gebouwd. Tientallen generaties bewoners droegen daaraan bij. Het landschap werd een collage van woonheuvels, kronkelende waterlopen, sloten, oude wegen, dijken, zijlen, stokoude kerken, kerkenpaden en fietspaden. In dit bijzondere landschap spelen grote en kleine wierden een hoofdrol; ze zorgen voor de samenhang en vertellen verhalen. De wierden vormen - ook letterlijk - de hoogtepunten van een oud cultuurlandschap waarin op veel plaatsen nog de oorspronkelijke kwelders zijn te herkennen.

Het wierdenlandschap is een kunstwerk waaraan al 25 eeuwen wordt gebouwd. Het is niet toevallig dat de lage heuvels en het weidse landschap veel kunstenaars inspireren. Diverse Ploegschilders kozen de wierden en de lijnen in het kleiland als onderwerp. Tijdens de lezing gaan we op zoek naar voorbeelden.

Ben Westerink woont op de wierde Adorp. Hij bestudeert in zijn vrije tijd het kleilandschap van Groningen. De samenhang tussen bodem, cultuurhistorie en biodiversiteit heeft zijn interesse. Hij publiceert, geeft lezingen en rondleidingen. In oktober 2022 verscheen van zijn hand het boek Wierdenlandschap. De ontstaansgeschiedenis van het Groninger kleilandschap.
© Cc 2023 | Privacybeleid