Stacks Image 2

Lezing

De betoverende stilte van Caspar David Friedrich
Sprekers drs. Carolien ten Bruggencate en dr. Els van der Werf
Woensdag 24 april 2024 14:00 - 16:00 uur
Plaats
Mennozaal, Oude Boteringestraat 33, 9712 GD Groningen (achter de Doopsgezinde Kerk)
Opgave
De kosten voor het bijwonen van deze lezing zijn € 15,00 (Inclusief koffie of thee).

U geeft zich op voor deelname door op
Inschrijven te klikken.
Stacks Image 67
Caspar David Friedrich, Die Lebensstufen, ca. 1834, olieverf op doek, 73 × 94 cm,
Museum der bildende Künste, Leipzig.

Stacks Image 83
Caspar David Friedrich: Frau am Fenster, 1818-22, olieverf op doek, 44 × 37 cm,
Alte Nationalgalerie, Berlijn


Stacks Image 107
Caspar David Friedrich, Wanderer über dem Nebelmer, circa 1818, olieverf op doek,
94,8 × 74,8 cm, Hamburger Kunsthalle, Hamburg



Stacks Image 109
Martyn F. Overweel, illustratie naar C.D. Friedrich, Der Wanderer über dem Nebelmeer,
De Volkskrant, 10 december 2022



Hij werd 250 jaar geleden geboren: Caspar David Friedrich (1774-1840), de schilder die als geen ander het sentiment van de Duitse Romantiek in beelden wist te vangen. In diverse Duitse musea wordt daarom in 2024 stilgestaan bij zijn werk en de invloed die hij heeft gehad en nog steeds heeft. Een van de belangrijkste evenementen zal ongetwijfeld zijn de tentoonstelling Caspar David Friedrich: Unendliche Landschaften in de Alte Nationalgalerie in Berlijn. Er zullen zo’n 60 schilderijen en 50 tekeningen te zien zijn, waaronder een aantal iconische werken van Friedrich. Overal in Berlijn zie je nu al aankondigingen van deze tentoonstelling. In de aankomende reis van Kunst in Zicht naar Berlijn mag een bezoek aan deze tentoonstelling dan ook niet ontbreken.

Caspar David Friedrich werd geboren in 1774 in Greifswald, aan de Oostzee. Na zijn studie aan de Koninklijke Deens Kunstacademie in Kopenhagen, vestigde hij zich in Dresden. Hij werd bevriend met de schrijvers J.W. von Goethe en Novalis en ontwikkelde zich tot een schilder die een geheel nieuwe invulling gaf aan de verbeelding van het landschap. Zijn schilderijen – vaak van contemplatieve eenlingen die uitkijken over een uitgestrekte verte – verbeelden niet alleen de Duitse Romantische ziel, met zijn hang naar natuur en mystiek. Ze zijn ook nauw verweven met de Duitse politieke geschiedenis.

Na zijn dood in 1840 werd Friedrich geruime tijd vergeten, maar na 1900 werd hij als schilder van de Duitse ziel herontdekt. Na de eenwording van Duitsland onder Keizer Wilhelm I van Pruisen (1871) was men op zoek naar passende culturele symboliek, die men o.a. bij Friedrich vond. In het eerste decennia van de 20ste eeuw, werd hij een van de favoriete schilders van het Naziregime. In de laatste decennia wordt Friedrichs werk nog steeds gewaardeerd, maar nu vooral omdat het uitdrukking geeft aan de behoefte aan rust en verinnerlijking in onze drukke, geïndustrialiseerde samenleving.

In deze lezing, zullen Carolien ten Bruggencate en Els van der Werf een overzicht geven van het leven en werk van Caspar David Friedrich. Daarnaast zullen ze laten zien welke verbanden er kunnen worden gelegd met de muziek en poëzie van zijn tijdgenoten en welke invloed hij nog steeds heeft op de hedendaagse media.
Drs. Carolien ten Bruggencate is kunsthistoricus. Zij geeft lezingen over kunst uit de 19de, 20ste en 21ste eeuw. Daarnaast werkt zij voor Museum de Fundatie (Zwolle en Heino) en Museum MORE (Gorssel en Ruurlo).
Dr. Els van der Werf studeerde Engelse taal en letterkunde in Groningen en Sheffield (GB). Zij was werkzaam bij de Hanzehogeschool Groningen als docent en adviseur internationale betrekkingen.
© Cc 2024 | Privacybeleid