Stacks Image 2

Lezing

Mikalojus Čiurlionis: Beyond Heaven and Earth
Spreker dr. Han Steenbruggen
Woensdag 27 maart 2024 14:00 - 16:00 uur
Plaats
Mennozaal, Oude Boteringestraat 33, 9712 GD Groningen (achter de Doopsgezinde Kerk)
Opgave
De kosten voor het bijwonen van deze lezing zijn € 15,00 (Inclusief koffie of thee).

U geeft zich op voor deelname door op
Inschrijven te klikken.
Stacks Image 67
M. K. Čiurlionis; Nr. 4 van de cyclus Funeral symphony; 1903; pastelkrijt op papier;
62,5x73 cm; National M.K. Čiurlionis Art Museum in Kaunas. Litouwen.
Stacks Image 83
M. K. Čiurlionis; Seascape; 1901; olieverf op karton; 19,9 x 26,9 cm;
National M.K. Čiurlionis Art Museum in Kaunas. Litouwen.
In Museum Belvédère te Heerenveen is van 24 februari t/m 9 juni 2024 de tentoonstelling Mikalojus Konstantinas Čiurlionis – Beyond Heaven and Earth te zien. Het is voor het eerst dat een Nederlands museum een omvangrijke tentoonstelling wijdt aan het werk van de belangrijkste componist én beeldend kunstenaar van Litouwen. Meer dan voldoende aanleiding voor Kunst in Zicht om de directeur van Museum Belvédère uit te nodigen om ons meer te vertellen over deze kunstenaar.

Hoewel het werk van Čiurlionis gedurende de jaren waarin Litouwen deel uitmaakte van de Sovjetunie in het westen vrijwel onbekend bleef, noemden kunsthistorici zijn naam in één adem met die van tijdgenoten als Gustav Klimt, Edvard Munch en Wassily Kandinsky. Het accent van de tentoonstelling In Museum Belvédère ligt op Čiurlionis’ latere werk, waarin hij in zijn geheel eigen symbolistische stijl een symbiose vindt tussen beeldende kunst en muziek.

In plaats van de werkelijkheid – zoals wij die (her)kennen – geeft Čiurlionis een andere wereld weer: die van mythen, sagen, sprookjes en visioenen. De natuur was zijn muze en hij haalde zijn inspiratie uit zowel Litouwse sagen, legenden en volksgeloven als uit niet-westerse culturen. Het verbeelden van ongekende voorstellingen en werelden loopt als een rode draad door zijn werk. Het werk van Čiurlionis neemt een unieke plaats in binnen de moderne kunst in Europa. Niet alleen omdat het zo verbonden is met de identiteit van een land dat eeuwenlang werd onderdrukt, maar vooral ook omdat het volstrekt authentiek is in zijn benadering en thematiek.

Dr. Han Steenbruggen, directeur van Museum Belvédère, vertelt over het werk van Čiurlionis, zijn betekenis binnen de Oost-Europese kunst en zijn betekenis voor de ‘Litouwse zaak’. Hij zal daarbij niet alleen aandacht besteden aan zijn schilderijen, maar ook aan zijn muzikale oeuvre.

© Cc 2024 | Privacybeleid